Kaip apsiginti nuo peršalimo ligų? Imuniteto stiprinimas žiemą

Ką valgyti, kad organizmas būtų atsparus virusams, peršalimo ligoms (slogai, gripui), kad būtume sveiki visą žiemą? Paprasta – gamindami maistą, negailėkite prieskonių, valgykite kuo daugiau daržovių ir šviežių vaisių. Žiemą organizmas reikalauja daugiau vitamino C. Mitybos taisyklės teigia, jog sveikam organizmui palaikyti būtinos 5 porcijos vaisių ir daržovių. Skamba sudėtingai? Ryte išgerkite stiklinę vaisių sulčių, priešpiečiams ir pietums kaip garnyrą rinkitės salotas, desertui ir užkandžiams valgykite vaisius, ne sausainius, vakarienei galite ruošti įvairius troškinius su daržovėmis.

darzoves

Iš mums įprastų daržovių organizmo stiprinimui puikiausiai tinka kopūstai, brokoliai ir žiediniai kopūstai. Kopūstų šeimos „atstovuose“ gausu įvairių naudingų medžiagų – gliukosinolatų (pasižymi priešvėžiniu poveikiu), antioksidantų, kurie gali pagerinti organizmo būklę ir apsaugoti nuo peršalimo ir kitų žieminių ligų.

Patiekalų gardinimas prieskoniais – ypač čili pipirais ir imbieru – taip pat organizmą papildo antioksidantais. Šie prieskoniai ypatingai tinka įvairiems troškiniams. Naujausių tyrimų duomenimis, šaukštelyje džiovinto imbiero arba paprikos yra tiek pat antioksidantų, kaip ir porcijoje pomidorų ar žaliųjų paprikų. O šaukštelis kario miltelių, kuriame yra čili, yra toks pat galingas ginklas, kovojant su peršalimo ligomis, kaip ir porcija brokolių, špinatų, raudonųjų paprikų ir morkų mišinio.

Imuninei sistemai reikalingi ne tik antioksidantai ir vitaminai, bet ir mineralai. Patys svarbiausi – selenas ir cinkas. Jų gausu pilno grūdo dribsniuose, raudonoje mėsoje, jūros gėrybėse ir subproduktuose. Vegetarams puikus cinko šaltinis yra sojų pasta (miso).

Jei labai labai nemėgstate vaisių ir daržovių, neprisiverčiate jų valgyti, yra alternatyva, pasižyminti ne mažesne antioksidantų gausa nei daržo gėrybės – tai įvairūs prieskoniai. Gamindami naudokite kuo daugiau čili pipirų, česnakų, cinamono, kuminų, gvazdikėlių, kario miltelių, paprikos, garstyčių ir ciberžolės.

Žmonės, dieną pradedantys pusryčiais, peršala rečiau nei žmonės, kurie atsisako pusryčių “kad sulieknėtų”. Puikiais pusryčiais gali būti avižų košė – ne tik būsite sotūs, bet ir ilgai jausitės energingi. Taip pat puikiai tinka ryžiai, makaronai, pomidorų patiekalai ir duona. Rinkitės rupių miltų duoną – joje gausu skaidulų ir B grupės vitaminų.

Tačiau ne tik maistas turi įtakos organizmo būklei. Sveikam organizmui būtinas vitaminas D. Dėl to naudinga būti lauke ypač saulėtomis dienomis. Medikai rekomenduoja per dieną praleisti lauke bent pusvalandį. Imuninę sistemą gali susilpninti stresas ir miego trūkumas. Šiek tiek kompensuoti streso ir neišsimiegojimo žalą galima papildant organizmą omega-3 riebiosiomis rūgštimis, kurių gausu riebioje žuvyje ir graikiniuose riešutuose.

Taip pat žinoma, jog sveikatai būtina sąlyga – endorfinai (laimės hormonai). Pasilepinkite masažu, pamedituokite, užsiimkite malonia veikla. Tai ne tik pakels jums nuotaiką, bet ir susitiprins imuninę sistemą, sumažins streso poveikį. Ir nepamirškite juoktis!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.