Ar verta (per)mokėti už ekologišką maistą?

pagal | 2017 gegužės 23

ekologiskas maistasNiekam nėra paslaptis, kad ekologiškas maistas gali būti net kelis kartus brangesnis už įprastuoju būdu užaugintą. Kai kam tokie kainų skirtumai nėra baisūs: jei disponuojama didelėmis pajamomis, tai galima susimokėti už prabangą perkant ekologišką maistą. Kitiems žmonėms, kurie tokios prabangos neturi, toks kainų skirtumas kelia daug klausimų. Čia pabandysime atsakyti į svarbiausius iš jų.

Svarbiausia žinoti kokia yra ekologiško maisto nauda vartojant tokį maistą. Ar tai padeda pagerinti sveikatą ar ne? Atsakymas labai paprastas: taip, padeda. Turbūt svarbiausia yra, kad tokiame maiste daug mažiau sintetinių cheminių medžiagų, kurios galimai sukelia įvairias ligas ar bent jau mažina organizmo atsparumo joms. Būtent tą parodo vis daugiau pastaraisiais metais atliekamų mokslinių tyrimų. Ko gero pagrindinė tarp tokių cheminių medžiagų – pesticidai. Jų likučiai ne tik kaupiasi organizme, bet yra žinomi, kaip vėžinių susirgimų sukėlėjai. Ekologiškas maistas šiuo atveju yra pranašesnis todėl, kad cheminių medžiagų naudojimas bet kokiame tokio maisto auginimo procese – griežtai reglamentuojamas ir prižiūrimas. Todėl pirkdami ekologiškai paženkliną ir standartus atitinkantį maistą – sumažinate su maistu gaunamų cheminių medžiagų kiekį. Ne tik pesticidų, bet ir sunkiųjų metalų, nitratų ir panašių kenksmingų dalelių.

Ne ką mažiau svarbus ir maistinių medžiagų kiekis ir jų kokybė. Šiam klausimui atsakyti buvo paskirta daug mokslininkų laiko ir rašalo. Po daugybės tyrimų paaiškėjo, kad ekologiškame maiste yra daug daugiau kai kurių vitaminų ir mineralų. Didžiausias skirtumas lyginant įprastai ir ekologiškai užaugintus maisto produktus yra vitamino C, kalcio, magnio bei antioksidantų koncentracijose. Kitų medžiagų skirtumai yra mažiau reikšmingi, tačiau taip pat aktualūs. Todėl jūsų pasirinkimas vartoti ekologišką maistą padidins gaunamų maistinių medžiagų kiekį su maistu.

Tokios yra pagrindinės, moksliškai pagrįstos priežastys rinktis ekologišką maistą. Bet tai dar nėra viskas. Ekologiškas maistas tinkamas ne tik sveikuoliams, bet ir ekologiją skatinantiems žmonėms. Taip užaugintas maistas padaro mažesnę žalą dirvožemiui, aplinkai ir ekosistemai. Taip nutina dėl griežtai reglamentuojamo ekologiško maisto auginimo, kuris neleidžia cheminių medžiagų ir perteklinių trąšų naudojimo. Taip nėra pakenkiama dirvožemiui ir gruntiniam vandeniui. O tai – dar vienas priežastis valgyti ir gyventi ekologiškai.

Nors toks pasirinkimas gali būti ne pats pigiausias, yra vietų, kur galima įsigyti ekologiškų prekių už prieinamą kainą. Pavyzdžiui Ekorojuje. Tai yra viena pigiausių ekologiškų prekių parduotuvių internete.

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.